onsdag 24 juni 2009

Snart börjar den nya terminen

Det kommer att hända mycket under nästa termin. Bland annat kommer stora delar av Komvux flytta till högskolan, de som bor på Tjärna ängar kommer att få mycket nära till skolan. Själva sfi flyttar strax före jul om inget annat händer. Vi önskar alla en trevlig semester och lycka till ni som är färdiga på sfi.

Tips på hur och vad ni kan läsa i sommar för att bli bättre på svenska
Har man tillgång till dator och internet kan man träna jättemycket svenska. Här följer några tips på hemsidor:

http://www.kreativpedagogik.se/
Är en sida med många länkar och tips på vad som finns på internet för att studera svenska.
Det finns länkar till lexikon på många språk. Det finns länkar till tidningar som 8sidor och även en länk till 8 sidor med ljud:
http://8sidor.lattlast.se/?page=42

http://www.integra-ab.se/Filer/SAFIR/safir/index.htm är en länk till safir som några av er har fått prova på. Det är en svenskkurs på internet.

Blir man trött på safir eller vill prova något annat kan man gå in på följande länk:

http://www2.nok.se/laromedel/sprakverktyg/2.html

och http://www2.nok.se/laromedel/sprakverktyg/11.html
Det är internetövningar från böckerna Mål 1 och Mål 2. Till dessa finns det även en gram­matikbok som är översatt till flera olika språk.

Ett självtest kan man göra på följande sida:
http://www7.studentlitteratur.se/o.o.i.s/2529

Det finns även länkar till sidor om uttal, dialek­ter och gamla sfi-prov på kreativ pedagogik. Annars säger jag som mina kollegor att man måste försöka och studera själv för ingen kan lära sig något utan att öva. Gå ut och prata med folk och försök läsa så mycket du kan, fråga mycket och framför allt lyssna. Då kom­mer det säkert att gå bra i skolan och i ditt fortsatta liv i Sverige.

Det finns också en annan nyttig sida att titta på och det är http://sfi.dinstudio.se/news_1.html där man hittar lite nyttigheter som nyheter angående invandring och arbete, ytterligare lexikon och övningar i svenska språket.

Böcker och ordlistor
När man studerar och försöker lära sig ett annat språk måste man nog ha några hjälp­medel. Ett är minst ett bra lexikon i svenska och ditt språk, ett annat är att ha en bra grammatikbok som förklarar den svenska grammatiken. En av de bättre grammatik­böckerna är Mål grammatik från Natur och Kultur AB. Den finns på flera språk och är väl värd att köpa.

Man kan beställa den från Akademibokhan­deln och få rabatt om du har ett intyg från oss att du studerar på sfi. Annars är det enklast att gå ihop några stycken och köpa den på till exempel bokus eller ad libris. Det är två internetbokhandlar.
Adressen till bokus är http://www.bokus.com/ och till adlibris är det http://www.adlibris.com/ .
Bokus tar för Mål grammatik idag 243 kronor plus frakt så det är bra om man är några stycken. Frakten är samma pris hur mycket man beställer, det betyder att om fyra perso­ner beställer varsin bok kan man dela upp 19 kronor på fyra, det vill säga knappt 5 kronor per person. För Lexin som är ett bra lexikon tar de 291 kronor och för ett litet svenskt/arabiskt lexikon tar de 178 kronor.

Adlibris tar för samma böcker Mål grammatik 247 kronor, Lexin 282 kronor, arabisk/svensk ordbok 150 kronor, svensk/arabisk 150 kro­nor. Frakten är 19 kronor.

Till hösten
I höst får vi några nya kompisar, både nya elever men även några nya lärare till skolan. Dock måste vi ta adjö av Catarina som slutar den 1 september och flyttar hem till Småland tillsammans med sin man Jan. Hon är i alla fall kvar i augusti.

”Gamla” sfi-elever går till sina gamla klassrum den 6 augusti kl 10.00 och träffar sina ”gamla” lärare, då får ni veta allt ni behöver och vilken klass ni ska gå i. Era kompisar från Lernia kommer den 7 augusti.

Författat av:
Elisabet, SFI-tidningen